Sauvignonasse

 

Sauvignonasse, oziroma do še pred kratkim Tokaj, izvira iz Furlanije in je danes doma na območju Furlanije in Brd, zato
ga moramo razlikovati od madžarskega, ki razen imena nima veliko skupnega z »našim« tokajem, saj madžarski tokaj
pove način pridelave. Je zelenkasto-rumene barve, sadnega okusa in z izrazitim okusom po mandljih.
Sortna sestava: 100% grozdja sauvignonasse
Stopnja sladkorja: suho
Vsebnost alkohola: 12,00 % vol
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, V, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 35 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 10 – 12°C
Sauvignonasse priporočamo k jedem iz testenin, riža ter k belemu mesu. Posebej sauvignonasse priporočamo z domačim briškim pršutom.