MERLOT

 

Merlot izvira iz bordojskega območja in je danes v Brdih najpogostejše rdeče vino. Grozdje se obira relativno pozno, pridelek je vedno kakovosten. Vino ima značilno rubinasto rdečo barvo in je nekoliko svetlejše od ostalih rdečih vin. Sveže vino ima izrazit vonj po malinah, izredno priljubljen pa je tudi za staranje.
Sortna sestava: 100% grozdja merlot
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, V, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Način vzgoje: dvojni Guyot
Gostota sajenja: 4000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 35 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 16 – 18°C
Merlot priporočamo k jedem iz svinjine, divjačine, govedine ter k zrelim sirom. Odličen je tudi za pripravo raznih jedi, na
primer ocvrt pršut v kisu in merlotu z belo polento.