IZBRANO RDEČE

 

Izbrano rdeče je zvrst Merlota, Cabernet Sauvignona in Modrga Pinota. Vino je pridelano iz grozdja vinogradov najboljše
lege. Vinograd se ponaša s starim imenom »Kokošji žlajf« ki ga je dobil zaradi lege, saj je morala še kokoš »žlajfati«
(bremzati) zaradi strmega terena. Trgatev poteka nekoliko kasneje, po enem letu vino odleži še 18 mesecev v hrastovih,
1100-litrskih sodih, nato še 6 mesecev v steklenicah.
Sortna sestava: 60% grozdja merlot, 30% grozdja cabernet sauvignon, 10% grozdja modri pinot
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100% v inox cisternah, cca 10 dnevna maceracija pri temperaturi do 28°C
Zorenje: 12 mesecev v inox cisternah, 18 mesecev v hrastovih, 1100-litrskih sodih, 6 mesecev v steklenicah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 150 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 3500 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 30 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporočilo:
Vino ponudimo pri sobni temperaturi 16 – 18°C
Izbrano rdeče priporočamo k jedem iz svinjine, divjačine, govedine ter k zrelim sirom.