Rumena Rebula

 

Rebula je stara, avtohtona sorta, ki se pojavlja že v 13. stoletju in je vedno veljala za zelo cenjeno vino, o c emer pric ajo
številni zgodovinski zapisi. Ime izhaja iz italijanskega glagola ribollire, ki pomeni ponovno zavreti. Zaradi hitre ohladitve
kleti je namrec vino prvic delno povrelo po trgatvi, spomladi, ko se je otoplilo, pa še enkrat.
Rebula je slamnato rumene barve z zelenkastimi odtenki, prijetnega in sadnega okusa z izraženo kislino, ki daje vinu
prijetno svežino. Cvetica je nevtralna, vinska, in rahlo spominja na les cedre.
Sortna sestava: 100% grozdja rebula
Stopnja sladkorja: suho
Trgatev: izkljuc no roc na
Fermentacija: 100% v inox cisternah
Zorenje: 100% v inox cisternah
Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
Lega: JZ, V, J
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska višina: 120 – 200 m
Nac in vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 5000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 15 – 40 let
Tip zemlje: lapor, pešc enjak
Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Priporoc ilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 9 – 10°C
Rebulo priporoc amo kot aperitiv, k jedem iz morskih sadežev, k sladkovodnim ribam, pa tudi z belim mesom in
zelenjavnimi rižotami.